In de markt van koopwoningen zien we verkoopconcepten ontstaan die particulieren faciliteren zelf hun woning te verkopen. Deze kregen de afgelopen jaren veel tractie. Om ook verhuurders te faciliteren bij de verhuur van hun woningen is Smart Letting opgericht. Deze blog gaat in op de voor- en nadelen van zelf verhuren.
Huis zelf verhuren of via verhuurmakelaar

Welke voordelen biedt zelf verhuren versus een verhuurmakelaar?

Trends en ontwikkelingen

De wereld digitaliseert. Mensen kunnen steeds meer online zelf regelen. Ten opzichte van 5 jaar geleden schaffen we producten anders aan, betalen we anders, bankieren we anders, is informatie altijd en overal beschikbaar en zijn er talloze diensten online beschikbaar. Er zijn tegenwoordig zelfs business concepten waarbij vrij complexe producten zoals bijvoorbeeld een woning hypotheek volledig online zijn te verkrijgen.

Diverse autofabrikanten experimenten met distributiemodellen waarbij auto’s virtueel aan consumenten worden verkocht, op maat gemaakt zonder dat men de auto ziet of erin proefrijdt. Kern van deze trend is dat men steeds beter in staat is om zelf online zaken te regelen, zonder tussenkomst van dure tussenpersonen.

Deze trend is ook waarneembaar in het onroerend goed. In de markt van koopwoningen zien we verkoopconcepten ontstaan die particulieren faciliteren zelf hun woning te verkopen. Deze kregen de afgelopen jaren veel tractie. Om ook verhuurders te faciliteren bij de verhuur van hun woningen is Smart Letting opgericht. Verhuurders verhuren hun woning zelf, Smart Letting neemt die taken over die verhuurders niet willen of kunnen. Deze blog gaat in op de voor- en nadelen van zelf verhuren.

De voordelen van zelf verhuren

Allereerst, wat is de kern van zo’n zelf verhuur concept? De kern is dat woningeigenaren steeds minder terughoudend zijn om zelf hun woning te verhuren. Dit is ingegeven doordat het verhuren van een woning als minder complex wordt gezien als voorheen. Informatie van de woning is immers in allerlei vrij toegankelijke databases beschikbaar, online kunnen huurders uit de hele wereld uw advertentie bekijken en over het algemeen staan huurders in de rij om een woning te huren. Dit is de reden dat er steeds meer woningen zonder verhuurmakelaar worden verhuurd.

Welke voordelen biedt zelf verhuren?

  1. Allereerst snelheid van executie. Uit eigen ervaring weten wij dat 90% van alle woningen waarbij wij verhuurders begeleiden in de verhuur in 15 werkdagen verhuurd zijn, inclusief ondertekende huurovereenkomst. Dit is aanmerkelijk sneller dan het traditionele model. U heeft alle kennis van uw woning, u hoeft derhalve geen verhuurmakelaar te briefen.

    Daarnaast heeft u volle focus op de verhuur van uw woning, verhuurmakelaars hebben vaak hele portefeuilles. Dit maakt dat responsetijden richting potentiele huurders veel korter zijn en dat maakt het verschil. Woning zoekers oriënteren zich nooit op 1 woning, maar reageren vaak op 2 tot 4 verschillende woningen. Diegene die het snelst reageert heeft voorsprong op de andere verhuurders.

  2. Ook zien we dat verhuurders die zelf hun woning verhuren geen moeite hebben met bezichtigingen in de avonduren of in het weekend, iets wat geen gegeven is bij verhuurmakelaars. Ook dit leidt tot hogere conversie.

  3. Een ander positief punt van het zelf doen van bezichtigingen is dat verhuurders het over het algemeen fijn vinden om te weten “welk vlees men in de kuip heeft”. Zo hoeven verhuurders in de selectieprocedure zich niet alleen te baseren op financiële cijfers, maar kan men ook het onderbuikgevoel aanspreken. Per slot van rekening gaat die persoon wellicht wel in uw woning wonen. U reduceert hiermee uw risico. In het verlengde daarvan krijgen we vaak de terugkoppeling van huurders dat ze het fijn vonden om direct in contact te zijn met de verhuurder.

  4. Een ander voordeel van zelf verhuren heeft betrekking op kosten. Het inhuren van een verhuurmakelaar kost over het algemeen 1 maand huur. In Nederland is dat ongeveer €1.500 inclusief btw. Bij Smart Letting betaalt u een fractie daarvan, namelijk €250 voor het basispakket, het meest uitgebreide pakket €449. Ook hier zijn woningen vaak binnen 15 werkdagen verhuurd. Dat scheelt meer dan €1000, ofwel zo’n kleine 10% van het jaarlijks rendement.

  5. Tot slot kost het u minder tijd. Als u een vergelijk maakt in persoonlijke tijdsbesteding tussen zelf verhuren en verhuur door een verhuurmakelaar, dan zien we het niet zoveel uit maakt. Vaak wordt gedacht dat zelf verhuren veel meer tijd kost. Dat is niet zo. Selectie van een verhuurmakelaar, kennisoverdracht naar verhuurmakelaar, afstemming rond bezichtigingen vragen gemiddeld even veel tijd als de 2 tot 2,5 privé uren die het vraagt om uw woning zelf te verhuren.  

Zijn er ook nadelen van zelf verhuren?

Ja, er is een aspect waardoor sommige mensen kiezen voor een verhuurmakelaar. Soms heeft een verhuurder een hele sterke voorkeur geen contact te willen hebben met de huurder. Als in dat geval niemand anders beschikbaar is om de bezichtigingen te doen, dan kiest men in die gevallen voor een verhuurmakelaar.

Advies bij zelf verhuren

In de tweede alinea schreven we dat het verhuren van woningen steeds minder complex wordt. Maar er is wel een heel groot aandachtspunt. Zorg er ten alle tijden voor dat uw huurdocumenten, huurovereenkomst en opleverrapport foutloos zijn en goed in elkaar steken en dat financiële screening goed gebeurt.

Wordt hier onzorgvuldig mee om gegaan, kan dat grote gevolgen hebben. Ontbreekt bijvoorbeeld een goed opleverrapport en treft u uw woning na een huurperiode volledig afgebroken aan, dan heeft u lastig verhaal bij een gerechtelijke procedure. U kunt immers niet aantonen hoe het gehuurde is overgedragen aan huurder. Dit is maar een enkel voorbeeld van talloze voorbeelden waarbij u in de problemen kunt komen indien er sprake is van ondeugdelijke huurdocumenten.

Smart Letting heeft een vastgoed jurist in dienst die u dit uit handen neemt. Deze dienstverlening maakt deel uit van het basis pakket aangevuld met het juridische pakket en is al onder de €400 beschikbaar.  Hiermee verhuurt u uw huis en worden uw huurdocumenten door een vastgoedjurist opgesteld en aangeleverd.

Met vriendelijke groet,

Vragen n.a.v. deze blog?

Heeft u vragen over deze blog, of wilt u meer weten over verhuren met Smart Letting? Neem gerust contact met ons op.

Verhuur met optimaal rendement en laag risico.

Smart Letting verhuurt uw woning binnen 14 dagen met optimaal rendement en laag risico. We zijn landelijk actief en u werkt met één aanspreekpunt.

U heeft keuze uit meerdere goed gescreende huurders en in 99% van de gevallen door onze snelle doorlooptijd geen leegstand.

Lees zelf waarom verhuren met Smart Letting de slimmere keuze is.

Ik verhuur:
Deel deze blog:

Nieuwste blogs:

Blog alert instellen

U ontvangt een alert zodra een nieuwe blog online is.