Door schaarste op de woningmarkt zijn alle verhoudingen zoek geraakt. Dit raakt volgens minister de Jonge de bestaanszekerheid van mensen en vraagt daarom om een ferme aanpak. Wat staat er te gebeuren?
programma betaalbaar wonen rijksoverheid voorpagina

Wat zijn de kabinetsplannen voor huurwoningen?

Mensen kunnen überhaupt geen huurwoning vinden of het is een onbetaalbare huurwoning. Starters die willen kopen, worden met veel te hoge prijzen geconfronteerd. Door schaarste op de woningmarkt zijn alle verhoudingen zoek geraakt. Dit raakt volgens minister de Jonge de bestaanszekerheid van mensen en vraagt daarom om een ferme aanpak. Wat staat er te gebeuren?

Kort gezegd, de 3 grootste pijlers in het programma “Betaalbaar Wonen” richten zich op:

  • Meer bouwen voor lage- en middeninkomens
  • Middenhuur reguleren
  • Huurders en kopers beschermen


Op 19 mei 2022 heeft Minister de Jonge zijn plannen voor de woningmarkt aan de Tweede Kamer aangeboden. In de infographic hieronder is goed te zien wat het programma Betaalbaar Wonen precies inhoudt.

infographic programma betaalbaar wonen rijksoverheid
Klik voor grotere afbeelding of download de infographic in PDF.

Zoals u kunt zien, worden er veel maatregelen aangekondigd. De komende tijd zullen de medewerkers van Smart Letting de ontwikkelingen nauwgezet volgen en voor u periodiek een maatregel uitlichten. In dit blogartikel worden de plannen omtrent regulering middenhuur nader uiteengezet.

Regulering Middenhuur

Om wonen weer betaalbaarder te maken, worden aanvangshuren in het middenhuursegment gereguleerd. Nu vallen die woningen nog in de vrije sector echter met de nieuwe kabinetsplannen vallen deze woningen onder de gereguleerde middenhuur. Op dit moment worden in de sociale/gereguleerde  huursector de huurprijzen aan de hand van het puntenstelsel (woningwaarderingsstelsel) bepaald.

Huizen onder de 144 punten hebben een maximale huur van € 763,00. Dit bedrag wordt ook wel liberalisatiegrens genoemd. Zoals de kabinetsplannen er nu uit zien, gaat die grens vanaf 2024 naar minimaal 187 punten en maximaal 232 punten zodat de maximale huur op € 1.000 tot € 1.250 per maand komt te liggen.

Minister de Jonge is van mening dat op deze manier huurders een eerlijke prijs betalen die past bij de kwaliteit van de huurwoning. Het liefst wil Minister de Jonge dat deze nieuwe regels ook gaan gelden voor lopende huurcontracten echter is het de vraag of dat dit juridisch haalbaar is.

Gevolgen kabinetsplan ‘betaalbaar wonen’ voor verhuurders

We kunnen ons voorstellen dat deze kabinetsplannen als een klap bij u als woningbelegger aan komen.

Naast deze regulering die gevolgen heeft voor uw rendement, maakt de oplopende rente het financieren van woningen steeds duurder, de overdrachtsbelasting zal volgend jaar nog verder stijgen naar 9% en eveneens vanaf volgend jaar zullen vastgoedbeleggers meer belasting moeten betalen over de waarde van hun woningen in box 3.

Toch is het trekken van conclusies nog te vroeg, maatregelen dienen nog nader uitgewerkt te worden en er moet nog over gedebatteerd worden in de tweede kamer. De intenties van het Kabinet zijn bekend en wij gaan voor u de actualiteiten nauwgezet in de gaten houden. Tevens gaan wij achter de schermen op zoek naar de kansen bij deze plannen.

Bent u woningbelegger en heeft u behoefte om een gesprek te voeren met onze experts over de mogelijke gevolgen voor uw positie als verhuurder? Neem dan gerust contact met ons op.

Binnenkort belichten wij weer een andere maatregel uit het programma Betaalbaar Wonen. Meld u aan voor onze blog alerts om op de hoogte te blijven van onze nieuwe blogs.


Bronnen:
Meer betaalbare woningen voor middeninkomens | Nieuwsbericht | Home | Volkshuisvesting Nederland

Het Financieele Dagblad, vrijdag 20 mei 2022

Vragen n.a.v. deze blog?

Heeft u vragen over deze blog, of wilt u meer weten over verhuren met Smart Letting? Neem gerust contact met ons op.

Verhuur met optimaal rendement en laag risico.

Smart Letting verhuurt uw woning binnen 14 dagen met optimaal rendement en laag risico. We zijn landelijk actief en u werkt met één aanspreekpunt.

U heeft keuze uit meerdere goed gescreende huurders en in 99% van de gevallen door onze snelle doorlooptijd geen leegstand.

Lees zelf waarom verhuren met Smart Letting de slimmere keuze is.

Ik verhuur:
Deel deze blog:

Nieuwste blogs:

Blog alert instellen

U ontvangt een alert zodra een nieuwe blog online is.