De kosten voor het verplichte energielabel lopen door de drukte op de markt enorm op. Minister Ollongren biedt een aanpassing voor woningeigenaren.
Energielabels woning

Verplicht energielabel

In september 2020 heeft Smart Letting een blogartikel geschreven over de verplichting van een energielabel, de bijhorende kosten en over de eventuele boete als een dergelijk label bij verhuur of verkoop ontbreekt. Ons advies was toen “regel snel uw energielabel nog in 2020”.

Met ingang van 1 januari 2021 moet het energielabel namelijk via een nieuwe methode door een energieadviseur worden vastgesteld. In de markt zijn er momenteel te weinig geregistreerde energieadviseurs beschikbaar. Op www.centraalregistertechniek.nl/epadviseur kunt u een geregistreerd energieadviseur vinden. Via www.woninglabel.nl kunt u de prijzen van de adviseurs met elkaar vergelijken.

Omdat er dus nog te weinig geregistreerde adviseurs zijn die een energielabel kunnen vaststellen zijn de wachttijden lang en daardoor de tarieven hoog. Waar in september 2020 (ook in onze blog van destijds) nog werd gesproken van € 100 voor appartementen en € 190 voor eengezinswoningen zien we dat in mei 2021 de tarieven zelf oplopen tot een niveau van € 550 per label.

De door een geregistreerd adviseur vastgesteld energielabelletter dient in een advertentie en huurovereenkomst of koopovereenkomst te worden vermeld.  Gezien de drukte op de markt, het tekort aan beschikbare geschikte adviseurs heeft demissionair minister Ollongren besloten dat woningeigenaren tot 1 juli 2021 geen boete krijgen bij het ontbreken van een geldig energielabel bij verhuur (of verkoop). Men moet wel kunnen aantonen dat zij geprobeerd hebben het label tijdig te laten registreren.

Vragen n.a.v. deze blog?

Heeft u vragen over deze blog, of wilt u meer weten over verhuren met Smart Letting? Neem gerust contact met ons op.

Verhuur met optimaal rendement en laag risico.

Smart Letting verhuurt uw woning binnen 14 dagen met optimaal rendement en laag risico. We zijn landelijk actief en u werkt met één aanspreekpunt.

U heeft keuze uit meerdere goed gescreende huurders en in 99% van de gevallen door onze snelle doorlooptijd geen leegstand.

Lees zelf waarom verhuren met Smart Letting de slimmere keuze is.

Ik verhuur:
Deel deze blog:

Nieuwste blogs:

Blog alert instellen

U ontvangt een alert zodra een nieuwe blog online is.