Starters vrijstelling overdrachtsbelasting aangepast

Calculator with TAX letters on it representing tax calculations

Eerder werd al gecommuniceerd dat met ingang van 1 januari 2021 starters in de leeftijd van 18-35 jaar geen overdrachtsbelasting meer betalen bij de aankoop van een eigen huis. Kopers jonger dan 35 jaar – niet alleen starters maar ook doorstromers – worden één keer in hun leven vrijgesteld van overdrachtsbelasting, of hun aandeel daarin als de fiscale partner ouder is. Hiermee krijgen starters een duwtje in de rug ten opzichte van onder andere beleggers.
Overige huizenkopers van woningen voor eigen gebruik blijven 2% overdrachtsbelasting betalen. Huizenkopers van woningen voor niet eigen gebruik gaan 8% overdrachtsbelasting betalen.

Uit een brief van minister Ollongren aan de Tweede Kamer blijkt dat vanaf 1 april 2021 de startersvrijstelling alleen gaat gelden voor woningen die maximaal € 400.000,– kosten. Hiermee wordt het duwtje in de rug gerichter voor de starters die het duwtje het hardste nodig hebben.

Concreet vanaf 1 april 2021.

Uitsluitend starters die een huis kopen dat goedkoper is dan € 400.000,– krijgen de vrijstelling, starters jonger dan 35 jaar die een huis kopen dat duurder is dan  € 400.000,– betalen net zoals andere huizenkopers (eigen woning) 2% overdrachtsbelasting.
De woningwaardegrens van € 400.000,– zal gaan gelden vanaf 1 april 2021 en wordt jaarlijks geïndexeerd.

Deel deze blog:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vorige blogs:

Blog alert instellen

U ontvangt een alert zodra een nieuwe blog online is.

Meer weten over zelf verhuren?

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog, of wilt u meer weten over zelf verhuren van uw woning met behulp van Smart Letting? We horen graag waar we u mee mogen helpen.