Daling huurprijzen Nederland

In een aantal grote steden in Nederland daalde het afgelopen kwartaal de huurprijzen

Uit de Pararius Huurmonitor blijkt dat in een aantal grote steden de huren van vrijesectorwoningen het afgelopen kwartaal voor het eerst in lange tijd zijn gedaald. De afvlakking van de huurprijsstijging is al sinds begin 2019 zichtbaar. Of de daling van de huurprijzen in de grote steden een voorbode is voor de rest van het land, is moeilijk te voorspellen.

In Amsterdam daalde de gemiddelde huurprijs met 1,4 % naar € 23,09 per vierkante meter. Den Haag kwam uit op € 16,20 per m2 per maand (-0,5%) en in Eindhoven kwam de gemiddelde huurprijs te liggen op  € 14,45 per m2 per maand (-1,9%).

Landelijk gezien stegen de huren gemiddeld genomen nog wel met 2,4%, hoewel dat een gematigder tempo is dan in de afgelopen vijf jaar. In Rotterdam steeg de gemiddelde huurprijs met 0,2% naar €16,33. Utrecht is een uitschieter met €17,81 per m2 per maand. Daar steeg de gemiddelde huurprijs met 5,6% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019.  

Volgens Pararius heeft de dip in meerdere grote steden te maken met het tijdelijk wegblijven van expats door de coronacrisis. De uitbraak van het coronavirus is volgens De Groot een mogelijke verklaring voor het toegenomen aantal appartementen ten opzichte van vorig jaar. “Grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht zijn populair onder expats en toeristen, twee groepen waarop COVID-19 van grote invloed is geweest.

De nieuwe aanwas van expats kwam tot stilstand waardoor woningen waarvan een reguliere huurovereenkomst afliep niet aansluitend verhuurd konden worden. Omdat ook de toeristische sector in één klap stil viel, kozen veel verhuurders ervoor om hun woning tijdelijk te verhuren aan woningzoekenden in plaats van aan toeristen. Om leegstand te voorkomen worden de expatwoningen voor een lagere huurprijs aangeboden.”

Volgens De Groot is dit echter van tijdelijke aard: “Zodra de situatie teruggaat naar het oude en expats weer naar Nederland kunnen komen, zullen de woningen opnieuw voor een hogere huurprijs worden aangeboden.”

Deel deze blog:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vorige blogs:

Huis zelf verhuren of via verhuurmakelaar

Welke voordelen biedt zelf verhuren versus een verhuurmakelaar?

In de markt van koopwoningen zien we verkoopconcepten ontstaan die particulieren faciliteren zelf hun woning te verkopen. Deze kregen de afgelopen jaren veel tractie. Om ook verhuurders te faciliteren bij de verhuur van hun woningen is Smart Letting opgericht. Deze blog gaat in op de voor- en nadelen van zelf verhuren.

Vastgoed exploitatie of belegging - hand houdt bordje met tax omhoog

Vastgoed exploitatie of belegging?

Is verhuren van vastgoed uit uw vastgoedportefeuille exploitatie van vastgoed of een belegging? Valt de verhuur in box 1 of box 3? In deze blog in samenwerking met Profinancials lichten we de verschillen toe.

Blog alert instellen

U ontvangt een alert zodra een nieuwe blog online is.

Meer weten over zelf verhuren?

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog, of wilt u meer weten over zelf verhuren van uw woning met behulp van Smart Letting? We horen graag waar we u mee mogen helpen.