Wegens de inflatie voor 2022, mag een verhuurder mits overeengekomen in het huurcontract per 1 juli 2022 de huurprijs verhogen met max. 3,3%
stockmarket indicating Huurprijsverhoging huurhuis vrije sector 1 juli 2022

Verhoging van de huurprijs per 1 juli 2022 voor huurwoningen in de vrije sector

Hoe zit het ook al weer?
Verhuurders die een woning in de vrije sector verhuren, kunnen met huurders in het huurcontract vastleggen hoe en per wanneer zij de huurprijs gaan indexeren. In de praktijk wordt vaak gekozen voor een vast percentage of wordt verwezen naar een indexeringspercentage van het CBS. Kort gezegd bepalen een verhuurder en een huurder de regels van indexeren onderling. Wettelijk ligt wel vast dat een verhuurder maar eenmaal per 12 maanden mag verhogen.

Echter, sinds 1 mei 2021 zit er voor 3 jaar een maximum aan de jaarlijkse huurverhoging voor een vrijesector woning. Hierdoor wordt gedurende 3 jaar een verhuurder beperkt in het indexeren van de huurprijs. Dit geldt niet alleen voor nog af te sluiten huurcontracten maar ook voor al lopende huurcontracten. De huurprijs van een vrijesector woning mag maximaal verhoogd worden met inflatie plus 1%. Voor 2021 (juli 2021 tot en met juni 2022) komt dat neer op een huurverhoging van maximaal 2,4%.

Huurprijs verhoging per 1 juli 2022

Inflatie voor 2022 in ogenschouw genomen, mag een verhuurder – mits vanzelfsprekend overeengekomen in het huurcontract –  per 1 juli 2022 de huurprijs verhogen met maximaal 3,3%.

Bij klanten van Smart Letting die klant zijn geworden met reeds al een verhuurde woning zien wij in het gesloten huurcontract vrij regelmatig dat partijen een huurprijsverhoging van maximaal 2,4% afspreken echter is dat een gemiste kans voor een verhuurder. Het percentage van 2,4 is uitsluitend van toepassing voor de maanden juli 2021 tot en met juni 2022, voor de periode daarna wordt een ander maximaal percentage vastgesteld. Voor de periode juli 2022 tot en met juni 2023 is namelijk 2,3% vastgesteld.

Wij helpen u graag bij de juiste vastlegging hiervan in uw huurcontract!

Vragen n.a.v. deze blog?

Heeft u vragen over deze blog, of wilt u meer weten over verhuren met Smart Letting? Neem gerust contact met ons op.

Verhuur met optimaal rendement en laag risico.

Smart Letting verhuurt uw woning binnen 14 dagen met optimaal rendement en laag risico. We zijn landelijk actief en u werkt met één aanspreekpunt.

U heeft keuze uit meerdere goed gescreende huurders en in 99% van de gevallen door onze snelle doorlooptijd geen leegstand.

Lees zelf waarom verhuren met Smart Letting de slimmere keuze is.

Ik verhuur:
Deel deze blog:

Nieuwste blogs:

Blog alert instellen

U ontvangt een alert zodra een nieuwe blog online is.