Opnieuw een wijziging! Met ingang van 1 januari 2023 wordt het algemene tarief voor overdrachtsbelasting verhoogd. Wat houdt deze verhoging in?
verhoging overdrachtsbelasting 2023 smart letting

Verhoging overdrachtsbelasting 2023

In het Belastingplan 2023 wordt voorgesteld om het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting voor (kort gezegd) woningbeleggers te verhogen van 8 naar 10,4%.

Wat houdt de verhoging in?

Per 1 januari 2023 zal het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting verhoogd worden. De belasting voor niet woningen en woningen waar de koper niet voor langere tijd zelf zal gaan wonen, wordt van 8% verhoogd naar 10,4%. Deze verhoging moet bijdragen aan het verbeteren van de positie van starters en doorstromers op de woningmarkt.

De wijzigingen van 2021 die nog steeds gelden, op een rij.

Voor woningen die door de koper langdurig als hoofdverblijf worden gebruikt, geldt sinds 1 januari 2021 het lage tarief van 2%. Eveneens per 2021 geldt voor starters op de woningmarkt een vrijstelling (0% overdrachtsbelasting) mits zij aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Koper verkrijgt (na 1 januari 2021) een woning waarin hij/zij zelf voor langere tijd gaat wonen.
  • Koper is meerderjarig en jonger dan 35 jaar op het moment dat hij/zij de woning verkrijgt. Verkrijging is het moment van ondertekening notariële akte van levering.
  • De waarde economisch verkeer van de gekochte woning mag niet meer dan € 400.000,- bedragen.
  • Koper heeft niet eerder gebruik gemaakt van de startersvrijstelling.

Heb je als koper zicht op een aankoop van een woning die niet onder het lage tarief valt en evenmin onder startersvrijstelling dan heeft u alle reden om de notariële levering dit jaar nog plaats te laten vinden. Het verschil in tarief (2,4%) scheelt u al snel meerdere duizenden euro’s.

Bij vragen helpt Smart Letting u graag verder.

Is de komende tariefswijziging voor u reden om juist dit jaar nog een aankoop van een beleggingspand te willen doen dan helpt Smart Letting u ook graag.

Investeren in vastgoed | Smart Letting Investment Services

Vragen n.a.v. deze blog?

Heeft u vragen over deze blog, of wilt u meer weten over verhuren met Smart Letting? Neem gerust contact met ons op.

Verhuur met optimaal rendement en laag risico.

Smart Letting verhuurt uw woning binnen 14 dagen met optimaal rendement en laag risico. We zijn landelijk actief en u werkt met één aanspreekpunt.

U heeft keuze uit meerdere goed gescreende huurders en in 99% van de gevallen door onze snelle doorlooptijd geen leegstand.

Lees zelf waarom verhuren met Smart Letting de slimmere keuze is.

Ik verhuur:
Deel deze blog:

Nieuwste blogs:

Blog alert instellen

U ontvangt een alert zodra een nieuwe blog online is.