Schade in uw appartement door een lekkend dak, wie draait er op voor de kosten?
dakgoot verstopt blog schade aan gemeenschappelijke delen vve smart letting

Schade gemeenschappelijke delen VvE

Schade in uw appartement door een lekkend dak, wie draait er op voor de kosten?

Gemeenschappelijke delen

Bij VvE-complexen is er sprake van privé gedeelten van de bewoners en gemeenschappelijke delen waar een VvE zich om dient te bekommeren. Om te weten wie er aansprakelijk is voor herstel van gebreken binnen de VvE, is het van belang om in de splitsingsakte na te gaan wat de gemeenschappelijke delen zijn bij een VvE. Ten aanzien van die gemeenschappelijke delen is de VvE verantwoordelijk voor beheer en onderhoud en dient de VvE een opstalverzekering af te sluiten.

Schade door een gebrek aan een gemeenschappelijke deel

Stel het dak van het appartementencomplex vertoont gebreken en door een lekkage heeft u waterschade aan het plafond in uw appartement. In eerste instantie zal u het bestuur en de beheerder van de VvE op de hoogte stellen. Het probleem/de oorzaak moet worden opgelost. De VvE zal hiervoor een aannemer inschakelen. Deze aannemer zal als het goed is het probleem oplossen. De VvE betaalt op haar beurt de factuur van de aannemer van deze herstelwerkzaamheden. Maar hoe zit het met de (gevolg)schade aan uw plafond?

Voor de door u geleden schade aan het plafond stelt u de VvE aansprakelijk. De VvE zal uw verhaal doorleggen richting de verzekeraar van de opstalverzekering. In het geval de schade niet door de  verzekering wordt gedekt, blijft de VvE aansprakelijk.

Als u naast het plafond nog schade heeft aan uw inboedel, kunt u deze schade zelf verhalen op uw eigen inboedelverzekering.

Geconcludeerd kan worden dat het hebben van een financieel gezonde VvE belangrijk is. Een VvE die actief beheer voert en onderhoud pleegt aan de gemeenschappelijke delen. Het -als VvE- hebben van een gedegen ‘meer jaren onderhoudsplan (MJOP)’ is echt nuttig.

Vragen n.a.v. deze blog?

Heeft u vragen over deze blog, of wilt u meer weten over verhuren met Smart Letting? Neem gerust contact met ons op.

Verhuur met optimaal rendement en laag risico.

Smart Letting verhuurt uw woning binnen 14 dagen met optimaal rendement en laag risico. We zijn landelijk actief en u werkt met één aanspreekpunt.

U heeft keuze uit meerdere goed gescreende huurders en in 99% van de gevallen door onze snelle doorlooptijd geen leegstand.

Lees zelf waarom verhuren met Smart Letting de slimmere keuze is.

Ik verhuur:
Deel deze blog:

Nieuwste blogs:

Blog alert instellen

U ontvangt een alert zodra een nieuwe blog online is.