Ongekend hoge inflatie en juist nu verzoekt mijn huurder om een huurprijsverlaging. Kan dat zo maar en in hoeverre moet ik daar in meedenken?
huurteams en woningverhuurders

Heeft u als verhuurder ook te maken met huurders die de huurprijs aanvechten?

Veel verhuurders ontvangen de laatste tijd met enig ongenoegen brieven van Huurteams uit heel Nederland. Deze Huurteams zijn door gemeenten en/of wijkcentra opgezette teams die huurders bijstaan in geschillen over het huren van woonruimten. De Huurteams maken deel uit van de landelijke pilot ‘Goed Verhuurderschap’. Met dat laatste is zeker niets mis. Met een enorm schaarste op de huurwoningen markt, moeten misstanden tegen gegaan worden.

Maar…

Slechts een klein deel van de verhuurders maakt zich schuldig aan misstanden en aan slecht verhuurderschap. De op advies van Huurteams maar evenzo Juridische loketten voor huurders aangevraagde huurprijstoetsingen of -verlagingen kan van zeer grote impact zijn voor een verhuurder. Een verhuurder voelt dit direct in de portemonnee.

Bij de discussie over huurprijs zijn een aantal regels om goed in de gaten te houden.

  • De termijn waarbinnen de huurprijs getoetst kan worden is voor bepaalde tijd huurovereenkomsten anders dan voor onbepaalde tijd huurovereenkomsten;

  • Een huurder heeft aan een aantal voorwaarden te voldoen om rechtsgeldig aanspraak te kunnen maken op huurprijsverlaging conform artikel 7:252 – 7:254 BW.

  • Een huurder dient te allen tijde de berekening die ten grondslag ligt aan het verzoek tot huurprijsverlaging mee te sturen. Is de berekening wel correct tot stand gekomen? Een kritische beoordeling van de puntentelling is noodzakelijk. Het is niet de eerste keer dat huurders en diens adviseurs de mist in gaan.

Heeft u zelf ook een dergelijke brief ontvangen en wilt u weten in hoeverre u mee dient te gaan in het verzoek van uw huurder? Of wenst u pro actief meer te willen weten over een procedure toetsing aanvangshuurprijs en /of verzoek tot huurprijsverlaging, dan bent u bij ons aan het juiste adres.

We kunnen uw portefeuille screenen, kansen creëren en risico’s beperken. Schroom niet om contact met ons op te nemen, we helpen u graag.

Vragen n.a.v. deze blog?

Heeft u vragen over deze blog, of wilt u meer weten over verhuren met Smart Letting? Neem gerust contact met ons op.

Verhuur met optimaal rendement en laag risico.

Smart Letting verhuurt uw woning binnen 14 dagen met optimaal rendement en laag risico. We zijn landelijk actief en u werkt met één aanspreekpunt.

U heeft keuze uit meerdere goed gescreende huurders en in 99% van de gevallen door onze snelle doorlooptijd geen leegstand.

Lees zelf waarom verhuren met Smart Letting de slimmere keuze is.

Ik verhuur:
Deel deze blog:

Nieuwste blogs:

Blog alert instellen

U ontvangt een alert zodra een nieuwe blog online is.