Met ingang van 1 januari 2021 is de overdrachtsbelasting op de schop gegaan. Heeft deze maatregel effect en hoe gaat u hier als woningbelegger mee om?
spaarvarken en huisje voor blog ontwikkeling transacties van koopstarters en investeerders

Effect woningmarkt van hogere overdrachtsbelasting

Met ingang van 1 januari 2021 is de overdrachtsbelasting op de schop gegaan. Diverse tarieven bij verschillende soorten eigenaren zijn van toepassing. Kort gezegd, investeerders betalen sinds deze wijziging 8% overdrachtsbelasting, kopers boven de 35 jaar die kopen om er zelf te gaan wonen betalen 2% overdrachtsbelasting en kopers jonger dan 35 jaar zijn vrijgesteld van overdrachtsbelasting mits de woning niet duurder is dan € 400.000,- Al met al heeft deze wijziging voornamelijk als doel investeerders te weren van de huizenmarkt.

Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en we maken de balans op, heeft de maatregel effect? Kort gezegd, die conclusie kan men op basis van de eerste cijfers voorzichtig gaan trekken. In 2021 kochten investeerders veel minder woningen dan in 2020. Starters op de woningmarkt kochten juist meer. Kadaster heeft onderzoek gedaan naar transacties onder starters, kleine investeerders (in dit onderzoek maximaal 4 woningen) en andere investeerders gedurende de periode 2010 tot en met 2021. Als resultaat van haar onderzoek heeft het Kadaster onderstaande staafdiagram opgesteld.

grafiek ontwikkeling transacties van koopstarters en investeerders
© Kadaster

Aan de hand van deze staafdiagram kan geconcludeerd worden dat de maatregelen in 2021 effect hebben. Het aantal woningen aangekocht door investeerders nam tussen 2010 en 2020 aanzienlijk toe. Het aantal aankopen bereikte eind 2020 een piek en daalde vervolgens in 2021 flink. Uiteindelijk kochten investeerder vorig jaar veel minder woningen dan in de 6 jaren ervoor.

Kijkende naar de diagram, de subgroep kleine investeerders met maximaal 4 woningen in bezit, vormt de belangrijkste concurrent van de starters op de woningmarkt. Woningaandeel van de kleine investeerders werd 4 keer zo groot tussen 2010 en 2020. Na de verhoging van de overdrachtsbelasting kochten ook de kleine investeerders in 2021 veel minder woningen dan in de jaren ervoor en daarmee kregen de starters meer ruimte op de woningmarkt. Zij konden daardoor in 2021 vaker een woning bemachtigen dan in 2020.

Naar verwachting zal het aantal aankopen door investeerders voorlopig laag blijven, helemaal omdat steeds meer gemeente de opkoopbescherming invoeren.

Wilt u inhoudelijk meer weten over de opkoopbescherming of anderen zaken die van doen hebben met huurwoningen? Smart Letting helpt u graag.

Vragen n.a.v. deze blog?

Heeft u vragen over deze blog, of wilt u meer weten over verhuren met Smart Letting? Neem gerust contact met ons op.

Verhuur met optimaal rendement en laag risico.

Smart Letting verhuurt uw woning binnen 14 dagen met optimaal rendement en laag risico. We zijn landelijk actief en u werkt met één aanspreekpunt.

U heeft keuze uit meerdere goed gescreende huurders en in 99% van de gevallen door onze snelle doorlooptijd geen leegstand.

Lees zelf waarom verhuren met Smart Letting de slimmere keuze is.

Ik verhuur:
Deel deze blog:

Nieuwste blogs:

Blog alert instellen

U ontvangt een alert zodra een nieuwe blog online is.