Na een bewogen jaar voor de vastgoedmarkt, keken woningbeleggers met veel interesse uit naar berichtgeving over de maximale huurverhoging voor 2025.
Dinsdag 17 december 2024 heeft het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening de maximale huurprijsstijgingen voor 2025 bekend gemaakt. Daarbij wordt vast gehouden aan de diverse segmenten, te weten:
- Sociale huur = 5%
- Midden huur = 7,7%
- Vrije huur = 4,1 %
Sociale huur
Tot 1 juli 2025 is de maximale huurverhoging hetzelfde als verhoging per 1 juli 2024 (5,8%). Dit geldt ook voor kamers, woonwagens en standplaatsen. Vanaf 1 juli 2025 wordt dit percentage verlaagd naar 5%. Zoals de plannen nu zijn wordt vanaf 2026 de maximale toegestane huurverhoging gekoppeld aan een gemiddelde van drie jaar inflatie. Hiermee moet meer recht worden gedaan aan de betaalbaarheid voor huurders. Met deze manier weten huurders beter wat ze kunnen verwachten doordat de huurprijsstijging hierdoor jaarlijks minder varieert. Het een en ander wordt nog wettelijk vastgelegd.
Middenhuur
De maximale stijgingspercentages in de middenhuur zijn wettelijk vastgelegd om wonen betaalbaar te houden. De verhogingen zijn gekoppeld aan de cao-loonontwikkeling (+1%) en daardoor mag de huur pas meer stijgen als de inkomens ook meer gestegen zijn. Afgelopen jaar bedroeg de cao-loonontwikkeling 6,7% en daarom bedraagt de maximale huurverhoging in 2025 7,7%. Dat is inclusief de opslag van 1% die verhuurder erbij mag optellen.
Vrije sector
Voor de vrije sector is wettelijk vastgelegd dat de huur mag stijgen met het laagste van de cao-loonontwikkeling of met de inflatie (CPI-index). Verhuurders mogen 1% optellen bij het laagste percentage. Dit jaar was de inflatie (3,1%) lager dan de cao-loonontwikkeling (6,7%) en daarmee leidend voor de huurverhogingen.
Het maximum van 4,1% geldt ook voor ligplaatsen voor woonboten.
Maximering in de praktijk
Hoeveel huurverhoging huurders daadwerkelijk moeten gaan betalen is vanzelfsprekend afhankelijk van hetgeen is opgenomen in de huurovereenkomst. Met een bepaling in de huurovereenkomst wat leidt tot een hogere indexering is verhuurder gehouden aan de maximale toegestane huurverhoging. Leidt de huurovereenkomst tot een lageren indexering dan dient verhuurder de verhoging te baseren op die (lagere) berekening.
Of een woning in de vrije sector, middenhuur of sociale sector valt, hangt af van de huurprijs bij het afsluiten van de huurovereenkomst en liberalisatiegrens van dat jaar. Met ingang van 1 juli 2024 is het stelsel van gereguleerde huurprijzen uitgebreid. De huurwoningen middenhuur (144 tot 187 punten) vallen ook onder dit stelsel.
Heeft u verdere vragen over dit blogartikel of een andere vraag over uw woningbelegging? We zijn u graag van dienst.