Huurprijzen-per-provincie-10-07-2020-lq

Daling huurprijzen Nederland

In een aantal grote steden in Nederland daalde het afgelopen kwartaal de huurprijzen

Uit de Pararius Huurmonitor blijkt dat in een aantal grote steden de huren van vrijesectorwoningen het afgelopen kwartaal voor het eerst in lange tijd zijn gedaald. De afvlakking van de huurprijsstijging is al sinds begin 2019 zichtbaar. Of de daling van de huurprijzen in de grote steden een voorbode is voor de rest van het land, is moeilijk te voorspellen.

In Amsterdam daalde de gemiddelde huurprijs met 1,4 % naar € 23,09 per vierkante meter. Den Haag kwam uit op € 16,20 per m2 per maand (-0,5%) en in Eindhoven kwam de gemiddelde huurprijs te liggen op  € 14,45 per m2 per maand (-1,9%).

Landelijk gezien stegen de huren gemiddeld genomen nog wel met 2,4%, hoewel dat een gematigder tempo is dan in de afgelopen vijf jaar. In Rotterdam steeg de gemiddelde huurprijs met 0,2% naar €16,33. Utrecht is een uitschieter met €17,81 per m2 per maand. Daar steeg de gemiddelde huurprijs met 5,6% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019.  

Volgens Pararius heeft de dip in meerdere grote steden te maken met het tijdelijk wegblijven van expats door de coronacrisis. De uitbraak van het coronavirus is volgens De Groot een mogelijke verklaring voor het toegenomen aantal appartementen ten opzichte van vorig jaar. “Grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht zijn populair onder expats en toeristen, twee groepen waarop COVID-19 van grote invloed is geweest.

De nieuwe aanwas van expats kwam tot stilstand waardoor woningen waarvan een reguliere huurovereenkomst afliep niet aansluitend verhuurd konden worden. Omdat ook de toeristische sector in één klap stil viel, kozen veel verhuurders ervoor om hun woning tijdelijk te verhuren aan woningzoekenden in plaats van aan toeristen. Om leegstand te voorkomen worden de expatwoningen voor een lagere huurprijs aangeboden.”

Volgens De Groot is dit echter van tijdelijke aard: “Zodra de situatie teruggaat naar het oude en expats weer naar Nederland kunnen komen, zullen de woningen opnieuw voor een hogere huurprijs worden aangeboden.”

Vragen n.a.v. deze blog?

Heeft u vragen over deze blog, of wilt u meer weten over verhuren met Smart Letting? Neem gerust contact met ons op.

Verhuur met optimaal rendement en laag risico.

Smart Letting verhuurt uw woning binnen 14 dagen met optimaal rendement en laag risico. We zijn landelijk actief en u werkt met één aanspreekpunt.

U heeft keuze uit meerdere goed gescreende huurders en in 99% van de gevallen door onze snelle doorlooptijd geen leegstand.

Lees zelf waarom verhuren met Smart Letting de slimmere keuze is.

Ik verhuur:
Deel deze blog:

Nieuwste blogs:

Blog alert instellen

U ontvangt een alert zodra een nieuwe blog online is.