Verplicht energielabel

Energielabels woning

In september 2020 heeft Smart Letting een blogartikel geschreven over de verplichting van een energielabel, de bijhorende kosten en over de eventuele boete als een dergelijk label bij verhuur (of verkoop) ontbreekt. Ons advies was toen “regel snel uw energielabel nog in 2020”.

Met ingang van 1 januari 2021 moet het energielabel namelijk via een nieuwe methode door een energieadviseur worden vastgesteld. In de markt zijn er momenteel te weinig geregistreerde energieadviseurs beschikbaar. Op www.centraalregistertechniek.nl/epadviseur kunt u een geregistreerd energieadviseur vinden. Via www.woninglabel.nl kunt u de prijzen van de adviseurs met elkaar vergelijken.

Omdat er dus nog te weinig geregistreerde adviseurs zijn die een energielabel kunnen vaststellen zijn de wachttijden lang en daardoor de tarieven hoog. Waar in september 2020 (ook in onze blog van destijds) nog werd gesproken van € 100 voor appartementen en € 190 voor eengezinswoningen zien we dat in mei 2021 de tarieven zelf oplopen tot een niveau van € 550 per label.

De door een geregistreerd adviseur vastgesteld energielabelletter dient in een verhuuradvertentie en huurovereenkomst te worden vermeld.  Gezien de drukte op de markt, het tekort aan beschikbare geschikte adviseurs heeft demissionair minister Ollongren besloten dat woningeigenaren tot 1 juli 2021 geen boete krijgen bij het ontbreken van een geldig energielabel bij verhuur (of verkoop). Men moet wel kunnen aantonen dat zij geprobeerd hebben het label tijdig te laten registreren.

Deel deze blog:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vorige blogs:

Blog alert instellen

U ontvangt een alert zodra een nieuwe blog online is.

Meer weten over zelf verhuren?

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog, of wilt u meer weten over zelf verhuren van uw woning met behulp van Smart Letting? We horen graag waar we u mee mogen helpen.