Hoe te handelen als ik van mijn huidige huurder af wil? In deze blog behandelen we het aanzeggen van de huur aan uw huurder.
Contract with magnifying glass showing a contract for renting out property

Aanzeggen van de huur

Tip 1 uit een serie van 4.
U leest nu het eerste blog uit een serie van 4. Het doel van deze serie is om u bekender te maken met de juridische risico’s die samenhangen met  de verhuur van woningen. Deze serie is samengesteld in samenwerking met een vastgoedjurist.

Hoe te handelen als ik van mijn huidige huurder af wil?

Vanaf 1 juli 2016 is de wet “doorstroming huurmarkt” van kracht. Deze wet schrijft onder andere voor dat het voor u als verhuurder mogelijk is uw woning tijdelijk te verhuren. Met tijdelijk wordt hier bedoeld maximaal 2 jaar voor zelfstandige woonruimten, maximaal 5 jaar voor onzelfstandige woonruimten. Zo’n tijdelijk contract eindigt van rechtswege, echter u moet wel tijdig de in de overeenkomst aangegeven einddatum aanzeggen. Aanzeggen betekent hier dat u uw huurder in kennis stelt van uw besluit om de verhuur van uw woning aan die desbetreffende persoon niet te continueren. Aan deze aanzegging zijn regels verbonden.

Stel u verhuurt uw woning en daaraan ten grondslag ligt een tijdelijk huurcontract met de looptijd van 1 jaar. U komt er na verloop van tijd achter dat uw huurder door tal van redenen niet de juiste huurder is en u besluit van deze huurder af te willen. Ondanks dat u een huurcontract heeft voor bepaalde tijd zijn er een aantal zaken waar u zeer zorgvuldig mee om dient te gaan. Zo zijn er voorwaarden aan de uiterlijke datum dat u uw huurder in kennis stelt van de expiratiedatum van de huurovereenkomst. Dit moet uiterlijk 1 maand voor de einddatum van het huurcontract gebeuren. Het mag echter niet eerder dan 3 maanden voor de einddatum gebeuren. Zegt u niet in de juiste periode aan, dan muteert het onderhavige huurcontract in een huurcontract voor onbepaalde tijd. Met een dergelijk contract geniet huurder meer huurbescherming en zal u veel lastiger van uw huurder afscheid kunnen nemen. Als verhuurder moet u kunnen aantonen dat u uw huurder tijdig in kennis heeft gesteld. Het is daarom aan te raden om deze melding per aangetekend schrijven te verzenden. Zowel vorm, tijdstip en inhoud zijn dus van belang.

Bovenstaand toont aan dat volledig zelf uw woning verhuren gepaard kan gaan met risico’s. Aan de andere kant, het traditionele model om alles bij een externe partij, zoals een verhuurmakelaar, neer te leggen is onnodig duur. De Smart Letting manier van woningen verhuren gaat in op deze problematiek. Ons concept laat u zelf kiezen wat Smart Letting voor u moet doen en wat u zelf wilt doen. Wij begeleiden u bij wat u zelf doet; u staat er derhalve nooit alleen voor. En het scheelt u in de praktijk ongeveer 75% van uw verhuurkosten en dat met slechts een tijdsinvestering van ongeveer 2 a 2,5 uur.

Mocht u vragen hebben of zijn er onduidelijkheden, Smart Letting helpt u graag.

Vragen n.a.v. deze blog?

Heeft u vragen over deze blog, of wilt u meer weten over verhuren met Smart Letting? Neem gerust contact met ons op.

Verhuur met optimaal rendement en laag risico.

Smart Letting verhuurt uw woning binnen 14 dagen met optimaal rendement en laag risico. We zijn landelijk actief en u werkt met één aanspreekpunt.

U heeft keuze uit meerdere goed gescreende huurders en in 99% van de gevallen door onze snelle doorlooptijd geen leegstand.

Lees zelf waarom verhuren met Smart Letting de slimmere keuze is.

Ik verhuur:
Deel deze blog:

Nieuwste blogs:

Blog alert instellen

U ontvangt een alert zodra een nieuwe blog online is.